15 mei 2021

Waarom ik als expert 100% focus op Elementor

Sinds enkele jaren heb ik mij als expert volledig gefocust op de pagebuilder Elementor. Daar waar ik in een grijs verleden nog wel eens websites heb gebouwd met Divi en met WPBakery pagebuilder, wist Elementor al gauw mijn hart sneller te doen kloppen.

Op het moment van schrijven heb ik al ruim 100 websites voor klanten mogen bouwen middels Elementor. En dat zijn er best wel wat… Ik weet het. Ik ken de pagebuilder dus ook beter dan mijn eigen broekzak.

Mensen vragen mij vaak waarom ik met Elementor werk. Terwijl de onderliggende vraag eigenlijk altijd is waarom zij met Elementor zouden moeten gaan werken…

In deze blog licht ik dit graag toe. Elementor is namelijk ge-wel-dig. De vraag wat je niet zou kunnen realiseren met Elementor is veel sneller beantwoord dan de vraag wat je wel kunt met Elementor. Dus om niet nu al klaar te zijn met schrijven, ga ik dieper in op die laatste vraag ;-)

Elementor werkt snel

Als ik voor mijn klanten werk, dan is tijd geld. Om een betaalbare dienst te leveren moet ik dus met tools werken die snel en intuïtief in elkaar zitten. En Elementor is qua snelheid echt een uitblinker! Eigenlijk komt de snelheid van Elementor op allerlei niveaus naar voren.

Ten eerste kun je de pagina’s binnen je website in een rap tempo opbouwen. Elementor is een drag-and-drop website-bouwsysteem waardoor je precies ziet wat je doet en hoe je website er dus uit komt te zien. Alleen dit is al een enorme tijdswinst: doordat ik direct kan zien hoe mijn website eruit komt te zien, zet ik al mijn acties direct om in resultaat.

Ten tweede is de interface van Elementor eenvoudig opgezet. Net zoals dat je een nieuwe telefoon snel leert bedienen, leer je ook Elementor snel te bedienen. Sowieso is Elementor een pagebuilder die bekend staat om zijn soepelheid. Het systeem start snel, bevat handige “shortcuts” en “quick links” en bevat een uitgebreid template-systeem waarmee je in een oogwenk content dupliceert en bewerkt.

Ten slotte heeft Elementor een super interessant “globale instellingen” gedeelte. In dit gedeelte kun je een groot deel van de uitstraling van je website op globaal niveau inrichten. Pas je hier de uitstraling van je titels of de kleur van je knoppen aan? Dan zullen alle titels en alle knoppen op je volledig website met één klik veranderen! Beeld je eens in hoe zo’n berg handmatig werk dat scheelt. Je hoeft de aanpassing dan maar één keer te verrichten om je hele website te wijzigen, in plaats van alle tientallen of honderden knoppen en titels op je website handmatig te moeten aanpassen. 

Elementor is flexibel en geeft controle

Nog een groot voordeel van Elementor is de flexibiliteit. Globale instellingen en een template-systeem zorgen natuurlijk ook al voor een berg flexibiliteit, maar Elementor brengt het nog een stapje verder. Het template-systeem is namelijk zo uitgebreid, dat het je 100% controle over alle aspecten van je website geeft.

In veel pagebuilders is het moeilijk, zo niet onmogelijk, om op een dieper niveau je website aan te passen. En dit is net waar Elementor in uitblinkt. Zo kan ik bijvoorbeeld zelf templates inrichten voor blog categorieën of webshop categorieën. Ook voor tags kan ik templates inrichten. Maar Elementor geeft je ook controle over je product pagina’s, blog pagina’s, 404 pagina’s of zoekresultaten pagina’s.

Heb je tien verschillende categorieën in je webshop en wil je ze allemaal een ander uiterlijk geven? Geen probleem! Allemaal tegelijk aanpassen? Ook geen probleem!

En het fijne is dat ik al die, voor veel mensen, verstopte content binnen je website net zo makkelijk kan vormgeven als je home pagina of over mij pagina. Want vaak heb je het niet door, maar op de gemiddelde website staan enorm veel pagina’s die je aan de voorkant niet direct ziet.

Ten slotte heeft Elementor de optie om dynamische content in te laden. Dit is iets lastiger uit te leggen als je het niet direct voor je ziet, maar het komt er op neer dat je elementen in je website dynamische invulling kunt geven. Heel zwart-wit: als op plek X de kleur rood staat ingesteld, laat dan op plek Y de kleur rood zien. Dit werkt voor teksten, afbeeldingen, knoppen, noem maar op. 

Elementor is breed ondersteund

Elementor is geweldig omdat het zo breed ondersteund wordt. De community en het bedrijf er achter zijn echt gepassioneerd over hun werk en hun idealen. Hierdoor is Elementor in de basis zo goed ingericht en opgezet, dat het aantrekkelijk wordt voor andere bedrijven om hierop in te spelen.

Zo bouw ik bijvoorbeeld leeromgevingen met Learndash. En Learndash heeft om haar klanten beter te kunnen helpen een reeks Elementor widgets gemaakt. Dit zijn dus geen widgets van Elementor. Noch worden ze up-to-date gehouden door Elementor. Deze zijn echt eigendom van Learndash, maar zitten ingebouwd in de Elementor pagebuilder als je de plugin hiervoor installeert. Handig, hè?

Zo zijn er nog veel meer bedrijven die allerlei aanvullende widgets voor Elementor hebben gecreëerd en aanbieden. Op deze manier kun je de basis functionaliteit van Elementor (die echt al geweldig is dus) gigantisch uitbreiden. En dat vaak helemaal gratis. Echter moet ik hier wel een kleine kanttekening bij maken: vraag jezelf altijd af of je al deze extra widgets en functionaliteiten echt nodig hebt. Minder plugins betekent immers een snellere website.

Ook de integratie met externe software en tools is een peuleschil. Met een paar klikken heb ik mijn ActiveCampaign of MailBlue account gekoppeld en ook de anti-spam functionaliteit van Google, de ReCAPTCHA, is in enkele minuten toegevoegd aan alle formulieren op de website. 

Elementor wordt goed onderhouden

Ik had het al een beetje door laten schemeren, maar Elementor wordt simpelweg goed onderhouden. En dat is voor mijn werk als websitebouwer erg prettig. Ik kan het mezelf niet veroorloven (ook niet tegenover mijn klanten) om met systemen te werken die traag zijn, niet veilig of niet goed onderhouden worden. Veiligheid is nou eenmaal een belangrijk aspect in de wereld van websites.

Zo worden er regelmatig nieuwe functionaliteiten aan de pagebuilder toegevoegd. Een recente functionaliteit waar ik heel blij mee ben is dat er custom code aan de header en footer van de website toegevoegd kan worden. Bijvoorbeeld voor de Google Analytics trackingcode. Doordat deze optie nu ingebouwd is in Elementor, hoef ik hiervoor niet meer een extra losse plugin te gebruiken.

Maar zo is er meer. Een coming soon page voor je website? Dat kan gewoon via de onderhoudsmodus die je in en uit kunt schakelen. Custom lettertypes aan je pagebuilder toevoegen? Heel gemakkelijk sinds enkele jaren.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Telkens wanneer Elementor met een nieuwe, grote update komt voegen ze weer geweldige functionaliteiten toe. Zodra ik de nieuwsbrief hierover zie binnenkomen weet ik dus als Elementor-nerd ook niet hoe snel ik naar de website moet navigeren om de laatste ins en outs te checken ;-) 

Ik heb een cadeau voor je!

Ik hoop dat je veel nieuwe inzichten en ideeën hebt gekregen door deze blog te lezen. Was je voor het lezen nog aan het twijfelen over Elementor, dan weet ik zeker dat ik je inmiddels heb kunnen overtuigen! 

Ben je klaar om je website met Elementor te gaan bouwen? Dan heb ik een leuke deal voor je! Tegen een geringe vergoeding kun je namelijk gebruik maken van de Elementor licentie van Mediamora. Dit is vele malen goedkoper dan zelf een Elementor licentie aanschaffen waarvoor je jaarlijks betaald. Wil je hiervan graag gebruik maken? Neem contact met mij op en ik zorg dat je binnen no-time kunt starten met het bouwen van jouw eigen Elementor website!

Meer lezen?