Een child… Wat? Een child theme! Letterlijk vertaald: een kindje van jouw thema. WordPress werkt met thema’s en deze thema’s bepalen voor een groot gedeelte de uitstraling, mogelijkheden en functionaliteiten waarmee je kunt werken binnen je website. Als je met een child theme werkt, dan betekent dat praktisch dat er een kopie is gemaakt (child theme) van jouw hoofd thema (main theme), wat er voor zorgt dat je veilig custom aanpassingen en maatwerk kunt (laten) verrichten binnen je website.
Alle websites die ik voor mijn klanten bouw zijn gebouwd op een child theme. Een child theme biedt namelijk een enorme berg aan vrijheid en flexibiliteit. De mogelijkheid om een website helemaal te tweaken naar eigen wens of die van de klant. Gelukkig is het maken van een child theme niet ingewikkeld. En zelfs als je denkt: “Joh, dat ben ik helemaal niet nodig, mijn website is niet zo ingewikkeld”, dan kan het toch op termijn zeker de moeite waard zijn om je thema te veranderen in een child theme!
Waarom een child theme belangrijk is
Er zijn diverse redenen waarom het inzetten van een child theme verstandig is. Als je een child theme maakt, dan kun je dit zien als een soort extra laag bovenop je hoofd thema. Dit extra laagje geeft de mogelijkheid om maatwerk aanpassingen te verrichten op een veilige manier. Als je namelijk custom code aan je website gaat toevoegen of dingen in de code van je thema gaat wijzigen, gaan al deze aanpassingen verloren zodra je je thema update. En dat wil je niet! Door dat extra laagje bovenop je hoofd thema toe te voegen kun je veilig in deze laag werken zonder bang te zijn dat al je werk ooit verloren gaat.
Zoals je begrijpt is het voor webdesigners zoals ik dus onvermijdelijk om met child themes te werken. Klanten hebben al gauw de wens om iets te laten aanpassen binnen hun website wat niet met een simpel knopje kan. En dan komen child themes om de hoek kijken! Gelukkig kun je van ieder thema dat er bestaat een child theme maken. Je kunt overal dat extra laagje bovenop plaatsen!
Twijfel jij of je een child theme nodig hebt? Uit ervaring kan ik je vertellen dat je sneller een child theme nodig hebt dan je denkt! Om die reden werk ik altijd met child themes als ik een nieuwe website ga bouwen, of het nu uiteindelijk nodig is of niet.
Hoe maak je een child theme?
Stap 1: Child Theme Configurator installeren
Stap 2: Child Theme Configurator instellen
Stap 3: activeer je nieuwe child theme
In onderstaande afbeelding zie je de demo website die ik voor deze handleiding heb gebruikt. In het linkermenu kun je zien dat we een voorvertoning van Astra Child bekijken, het child theme die we zojuist hebben aangemaakt. Mijn demo website ziet er nu nog precies hetzelfde uit zoals hij er ook uitzag voordat we het child theme hadden gemaakt. Als jij de preview van je eigen website bekijkt met het zojuist aangemaakte child theme zul je snel genoeg zien of alles er goed uit ziet of niet.
Alles oké? Klik dan op de blauwe Activeren & publiceren knop bovenin je scherm!
Enkele belangrijke dingen met betrekking tot je child theme
- Verwijder het hoofd thema nooit!
- Verwijder de plugin wel!